Naslovna    Zagreb i središnja Hrvatska Slavonija Istra Kvarner Sjeverna Dalmacija Srednja Dalmacija Južna Dalmacija

Glavne značajke regije Središnja Hrvatska

Zagrebačka županija 

danas jedna od gospodarski najbrže rastućih domaćih regija, a svojom bogatom poviješću, tradicijom, kulturom, očuvanom prirodom, gastronomskom ponudom i prekrasnim živopisnim krajolicima prometnula se u posebno atraktivnu zelenu izletničko-turističku destinaciju. Čineći prsten oko hrvatske metropole županija je uspjela spojiti suvremeni urbanizam i očuvati tradicionalne narodne običaje i vrijednosti.

Položaj: središnji dio sjeverozapadne Hrvatske
Sjedište županije: Grad Zagreb

Povijest

Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja je službeno pod tim nazivom, Comitatus Zagrabiensis, utemeljena 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.

Županija se tada prostirala od Zagorja do Križevaca, Siska, Karlovca, preko Gorskog kotara sve do mora. Taj se teritorij tijekom povijesti mijenjao, a u današnjim granicama Zagrebačka županija postoji od 1. siječnja 1997.

Površinom i brojem stanovnika godinama je Zagrebačka županija predstavljala jedno od političkih i razvojnih središta te svojim brojnim prirodnim resursima i gospodarskim potencijalima odigrala ključnu ulogu u sazrijevanju i stasanju Hrvatske države kakvu danas poznajemo.